Onko rairuoho myrkyllistä? | Vinkit lemmikinomistajalle | Heinakauppa.fi
Koti » Onko rairuoho myrkyllistä? | Vinkit lemmikinomistajalle

Onko rairuoho myrkyllistä? | Vinkit lemmikinomistajalle

Kevät, talven jälkeen heräilevät viherpeukalot ja pääsiäisen aika virittävät säännöllisesti käyntiin keskustelun siitä, onko rairuoho myrkyllistä lemmikille, lähinnä kanille, marsulle ja kissalle, jotka tykkäävät syödä tuoretta heinää suoraan niin sanotusti purkista päin.

Mitä on rairuoho?

Rairuohosta on tullut oikeastaan yleisnimitys. Rairuoholla viitataan nykyään lähes kaikentyyppisiin versoihin, eli itäneisiin vehnän, ohran, rukiin, herneen tai heinäkasvien siemeniin. Keväällä kaupoissa myydään monenlaisia pieniä pusseja rairuohon siemeniä, mutta pussin kyljessä ei kerrota minkä kasvin siemeniä se sisältää. Tavalliselle kuluttajalle sillä ei tietysti niin paljon merkitystä olekaan, lemmikin omistajalle kyllä. Esimerkiksi myrkyllistä sädekaislaa on myyty marketeissa kissanheinänä ja se on aiheuttanut lemmikin omistajissa huolta ja epäilyksiä myös rairuohojen turvallisuudesta. Mm. viljojen siemenistä kasvatettua ”rairuohoa” pidetään turvallisena lemmikin syötäväksi.

Onko raiheinä myrkyllistä?

Raiheinän myrkyllisyydestä kiertää vuodesta toiseen sitkeitä varoituksia. Kuitenkin raiheinälajikkeita on parikymmentä ja vain yksi niistä on myrkyllinen; myrkkyraiheinä (Lolium temulentum).

Tiesitkö, että raiheinä on hyvin yleinen rehukasvi, joka täydentää ja monipuolistaa nurmisatoa timotein ja nurminadan kanssa? Myös Heinäkaupan kuivaheinässä on mukana raiheinää.

Raiheinistä turvallisia kasvatettavia syötäväksi kotioloissa (kaneille, marsuille ja kissoille) ovat:

  • italianraiheinä (Lolium multiflorum)
  • englanninraiheinä (Lolium perenne)
  • westerwoldinraiheinä (Lolium Westerwoldicum) 

Rairuohoa lemmikille

Se, että onko rairuoho myrkyllistä lemmikin syötäväksi, riippuu siis aivan siitä mitä olet kylvänyt. Kannattaa olla tarkkana siemenkaupoilla, että voit varmistua kasvatettavan kasvin sopivuudesta lemmikin ruoaksi. Voit tilata italianraiheinän siemeniä Heinäkaupan verkkokaupasta, tämä raiheinä on tarkoitettu nimenomaan syöväksi, kaikille heinänsyöjille.

Rauhallista pääsiäisen aikaa jokaiselle!

Päivi

Kirjoittaja on agrologi (AMK) ja heinänviljelijä

(0)
Scroll to Top